tisdag 27 oktober 2015

Sagan om tönten ...

Inte roligt att kallas tönt. Men det är på väg att ordna sig, på nästa sida i boken!

Igår fick jag träffa höstlovslediga barn på Biskopsgårdens bibliotek. Vi byggde böcker tillsammans, och spännande och roliga historier växte fram - som till exempel "Sagan om tönten". Har jag världens bästa jobb?

Vill du ha besök av min Bygg en bok-verkstad? Hör gärna av dig!
Maila: ingela(at)pysslatillsammans.se
Eller ring: 0730-57 36 89

Tack alla härliga berättare som var med!
/Ingela

Foton: Mattias Reuterberg





tisdag 5 maj 2015

Bokmalar på Flatåsskolan


För en tid sedan hade jag det stora nöjet att få hälsa på hos tre klasser med ettor i Flatåsskolan. Jag var där med min verkstad Bokmalar, och vi arbetade tredimensionellt och byggde fantasifulla insekter som gillar böcker och att läsa!

Med mig hade eleverna tillfälle att på en timma göra en ganska komplex skulptur. Barnen tog många beslut kring form, färg, detaljer och uttryck. Ja komplext - men en sak i taget - så att barnen hann fundera lite på om de ville ha det si eller så.

På bilden ser du vilka val Albert gjorde. Hans bokmal skulle ha långsmal kropp, vara ganska liten och gråmålad, och gärna ha gråa ben - helst av piprensare. Hade jag med mig gråa piprensare? Jodå, puh! Vingar klippte han av textsidor, och malen fick ögon som är extra bra att se sig omkring i världen med.

Förutom beslut kring färg, form och vad det ska bli för slags filur , så får deltagarna övning i det praktiska; att klippa, hantera redskap, penslar och färg - det där med att få händerna att forma det som hjärnan vill ha fram. Nog så svårt - men också roligt och spännande!

Albert och hans bokmal är i gott sällskap, för sisådär sextio malar och lika många stolta barn vinkade jag hej då till när jag lämnade skolan ...

Stort TACK till alla som deltog med så mycket lust, glädje och nyfikenhet!

I "färgbaren" hinner vi prata om färgblandning.

torsdag 30 april 2015

Kan man skriva med en sax?

Här arbetas det för fullt - och nu gäller det att inte nysa - innan allt är fastlimmat!  
Ibland kan det vara roligt och spännande att prova andra sätt att skriva, än att ha en tomt vitt ark framför sig, och istället få ha något konkret att utgå ifrån - ja faktiskt så konkret att man kan hålla bokstäverna i händerna och röra vid orden.

I samband med Litteraturveckan var jag nyligen på Stenkulans skola i Stenkullen, och i ett Skapande skola-projekt fick jag möjlighet att under fyra dagar träffa treor och tvåor, som skulle få skriva med mig. Med pennor eller datorer? Nej, med saxar.

I min skrivarverkstad Klipp till orden utgår vi från skyltar jag fotat, och redigerat ihop till klippark, som är lätta att arbeta med. Det är ett sätt att skriva, där man kan plocka upp någon del av ett ord som man fastnar för, och sedan bygga vidare på. Var kan man hamna då? Ja, det är det som är en del av spänningen. Att det blir texter som kan förvåna både den som skrivit, och klasskompisarna.

Tro mig. Det blir fantastiska rader. Om fotboll. Om vad som otroligt nog kanske kan hända redan på onsdag. Poetiska kullerbyttor. Och ibland roliga knorrar på slutet.

I slutet av vårt arbetspass läser jag högtidligt upp allas texter, utan att avslöja vem som skrivit vad. Deltagarna väntar förstås på att får höra sin egen, men överraskas också vad kompisarnas skrivit.

Stort tack till alla de 110 barnen och engagerade pedagogerna på Stenkulan!

"Det var droppen
ring frisören
min lugg är död"

"Två myror ringde till frisören.
Den ena fes högt.
Visste du att myror fiser?"

"Hör hur hovarna slår
det låter som åska.
Se hur örnen flyger."



fredag 27 februari 2015

Läskiga spökslott i Åmål ...


I veckan fick jag hälsa på i ett spökslott i Åmål. Och i en skog, på en strand med luriga krabbor och i en snurrande karusell ... Sportlovslediga barn (och några föräldrar!) byggde berättelser och gjorde var sin bok.

Roligt att träffa er - och att så många kom och hittade på!

Koncentrerade deltagare!
Från vänster; Jerry, Sanna, Julia, Gro, Sofia, Fotini och Ludmila.

Kolla in de här!


Oj vilka spännande figurer jag träffade i Ljungskile förra veckan! De ni ser på bilderna idag är gjorda av sportlovslediga barn från Ljungskile som byggde var sin bok med mig på biblioteket.

Tack för att jag fick jobba med er, och både se och höra era berättelser!

torsdag 12 februari 2015

Bokbyggen i Bollebygd


Idag var jag i Bollebygd bibliotek och hade skapande verkstaden Bygg en bok med sportlovslediga barn. Vi byggde upp berättelser i både text och bild, och arbetade i collageteknik för själva "bildtillverkandet". Sida för sida växte historierna och böckerna fram - och jag tror minsann att deltagarna stolt växte flera centimeter också ...
Tack till alla som kom!




måndag 2 februari 2015

Sportlovstider? Nä, pysseltider!

Karaktärer, miljöer och en spännande berättelse! Vi gör böcker tillsammans.
Skapande verkstaden Bygg en bok finns med i Kulturkatalogen.

I lovtider jobbar jag för högtryck. Jag köper in material som fattas, kollar tågtider och packar leende mina väskor så de bågnar med spännande material, papper, kartong och färger. Det är så roligt att få träffa pysselsugna barn!

Och nu drar snart sportloven igång, så just nu laddar jag förstås för nästa veckas uppdrag. Sportlovsveckorna är dessutom utspridda i almanackan, så följande veckor blir det lite turnerande. Kanske kan vi träffas?

Klicka på länk till biblioteken, så hittar du tel.nr för ev. anmälan - eller om du har frågor om var vi ska hålla till.

Välkomna!

Vecka 7 måndag 9 februari, kl.13-15 på Kortedala bibliotek (se sid.19 i programmet) Bygg din egen värld, från 5 år (medföljande vuxna också välkomna)
tisdag 10 februari, kl.13-15 (6-10 år) på Vårgårda bibliotek, Bygg din egen värld
onsdag 11 februari kl.10-13 (10-14 år) på Bollebygds bibliotek, Bygg en bok
Vecka 8
onsdag 18 februari kl.11-13 (9-12 år) Ljungskile bibliotek, Bygg en bok
Vecka 9
onsdag 25 februari kl.10-12 (7-9 år) och kl.13:30-15:30 (10-12 år) Åmåls bibliotek, Bygg en bok