tisdag 21 december 2010

Snälltomt.. nä, smälltomte!

 
Nu får vi användning av de där toarullarna vi brukar spara, men haft svårt att göra pyssel att leka med – som ju annars är en röd tråd i boken Pyssla tillsammans. Till juligt pynt är dock de där rullarna mycket bra att ha! Här gör vi en variant på traditionell smällkaramell, fast med tomtestuk.
Utgå från en toarulle, vitt och rött silkespapper.
Ni behöver även lite lim, knyttråd och tuschpennor att rita ansiktet med.
1.
Vi delade två stora ark silkespapper i respektive färg till format cirka 35 x 50 cm. Vik dragspelsvikning från ena långsidan, tills 5- 6 cm återstår. Gör likadant med andra papperet. Dragspelsvikning ÄR lite trixigt när man är liten, men passar bra att göra just tillsammans…
2.
Klipp över vikningarna, så att det blir "fransigt".
3.
Limma fast det vita papperet först på toarullen, sen det röda – som får överlappa något (se bild här nedan). Knyt en tråd runt luvan så en tofs dyker upp!
4. 
- Oj, tofsen blev jättelång! Vi ansar den något så skägget får vara längst på vår tomte.
5. 
Rita ansiktet med tuschpenna eller klipp ut i färgat papper. Klart.
Finns det några snälla barn i närheten?

Nu är det ganska hektiskt hemma de sista kvällarna innan julafton och vi sitter inte och softar i soffan och knäcker nötter. Inte riktigt ännu. Vi vuxna i familjen prioriterar om våra "måsten" gång på gång, när förkylningar och andra sjukor har knaprat både på vår tid och ork. Men, vi försöker göra de roligaste julstöken i alla fall. När man har barn är kanske ett pepparkakshus viktigare än att ha tipp-topp-städat?
Och utan att denna pyssliga blogg ska urarta till en matblogg - innan den knappt kommit igång, så blir nog nästa inlägg om ett julgodis. Tänk dig små grisar, morötter eller en och annan tomte. Inte så svårgissat vad vi ska använda för "material", eller? 

Limma fast det vita papperet först på toarullen, låt sen det röda överlappa.
Alla tomtar är kanske inte lika glada som den här... Nå´n kanske är snuvig?


Inga kommentarer: