torsdag 29 september 2011

Välkommen in i läsvärlden

Sparkcykeln av Helena Bross, ill. av Kadri Ilves.

Igår var en stor dag i en liten människas liv. En person i min närhet satte nämligen igång att läsa själv. Hittills har hon skrivit mer än läst, men igår var det alltså dags att själv sätta nyckeln i låset och gå in i den magiska världen, att själv läsa vad andra har skrivit.

Hos oss var ett par böcker ur Helena Bross serie om vännerna Omar och Axel på Solgatan 1 en kickstart, Sova borta och nyutkomna Sparkcykeln. Förlag är Bonnier Carlsen och deras serie Extra lätt att läsa med korta texter i versaler hjälpte i alla fall vår dotter varsamt över en tröskel. Troligen många andra barn också, att döma av bibliotekets alla utlånade exemplar.

Glädjande för en sådan bilderboksknarkare som jag är, är också att bilderböcker som känts urvuxna nu får nya chanser. Anna Höglunds fina Först var det mörkt fick nytt liv och ljus genom en sexårings vackert trevande högläsning.

Anna Höglunds Först var det mörkt

3 kommentarer:

David Carlsson sa...

Hej!
ja, Axel och Omar är verkligen toppen. Är ju faktiskt underhållande att lyssana på också. Saknar dem lite nu när vi "gått vidare" men om ett par år hoppas jag de återkommer med Lillsyrran -fast hon är ju numer van vid högläsning från alla i familjen...

Ingela Jonasson sa...

Hej David!
Fint med högläsande storasyskon... Har ni favoriter att tipsa om inför nästa "steg"?

David Carlsson sa...

Hej!
Jo, det blev en hel del bilderböcker sedan när de små bokstäverna satt. Bilderböcker för 5-6 åringar har ju en del text. Nu har det även blivit en del korta kapitelböcker som tex. Böckerna om Märta och Lassemajas detektivbyrå men i och med att de handlar om, och vänder sig till 8-9 åringar kan det ju vara lite "fel" även om man klarar texten.
Klass 1 b finns, även den av Bros tipsar frun/ bibliotekarien!