torsdag 11 oktober 2012

Thebjudning i litet format


Kombinationen skördetider, inspiration av en film och att vi drar oss mot mörkare kvällar får vara bakgrund för det här lekfulla pysslet, thebjudning i pyttestorlek!
Och det viktiga är nog inte exakt vad som tillagas eller bakas, utan att vi vuxna tar oss tid att vara närvarande i leken.

Beroende på tid och ork kan pyttesmå scones och minimuffins bakas, lite marmelad kokas - eller packa om färdigköpt i pytteliten burk? Och duka fram dockservisen. Några recept nederst i detta inlägg.

Är det sedan läge för en film eller bok? Då är Alice i underlandet det givna sällskapet. Tim Burtons filmversion är en favorit här hemma. Och på min läsönskelista står Levis Carolls klassiska originalbok med John Tenniels illustrationer.

Snart kanske det blir tid att bygga en stor svamp i papir-maché? Eller helst en hel magisk värld att vandra omkring i...

Så här bakade och kokade vi:
Kom ihåg att det kan bli väldigt många små bakverk! Halvera recepten eller gör några scones/muffins i vanlig storlek också- så ni hinner och orkar njuta av själva thestunden också!

- Vi gjorde scones från vanligt recept, men bakade ut dem i storlek av köttbullar. Korta gräddningstiden till ca 5 min i 225 grader. Passa de små i ugnen!

- Minimuffins gjordes också av ett vanligt recept, men smeten hälldes i "småbrödsformar". Toppits formar kan finnas i en vanlig men välsorterad mataffär.

- Marmelad kan snabbt kokas av ett par frukter, en näve bär och socker...
Så här experimenterade vi:
2 päron, skala och skär i små bitar eller 2 dl röda vinbär
0,5 dl socker
Kokas i ca 20 min, häll upp i ren liten burk och låt svalna.

Här kan ni hitta tips för att sylta och safta, om ni vill fördjupa er.

Jag är glad över att få använda min dockservis ...
Inga kommentarer: