tisdag 11 december 2012

Julpyssla tillsammans, lucka 11

Hjärtats baksida rymmer en önskan om mättare magar och torra små rumpor.

Många tycker det är svårt att klippa hjärtan, att de blir fula och inte som de vill ha dem. Jag tycker att alla hjärtan är fina, även de sneda och asymmetriska. Det är så det kan vara med kärleken också - lite svårt - och ibland kan det bli snett. Inte minst i juletid när förväntningar är högt ställda och olika släkten ska samsas om den där julgemyten. Men vi slipper samsas på ett lastbilsflak. Och mitt hjärta i dagens lucka bultar för de som kan ha det så. 

För det glittriga hjärtat i bloggluckan har en baksida, som inte är lika grann. Det är att det finns fattiga familjer som fryser om natten, på till exempel lastbilsflak eller bor trångt bland många andra, i små lägenheter. Mitt ibland oss

Nyligen har Göteborgs Räddningsmission gjort en kartläggning av romers situation i Göteborg. Ni vet de som spelar dragspel utan vantar i kylan eller ligger på knä och tigger. Människor vi helst inte vill behöva se när vi går förbi med våra tunga matkassar, och går hem till vår varma bostad med fast adress.

Just det där med att inte ha någon fast adress, är förstås minst sagt opraktiskt när man vill sova. Om det är kallt och ens barn fryser. Men gör det också svårt att hjälpa de sjuka - för vart skickar man en kallelse till en läkartid? Och hur ska barnen kunna stå i kö till förskola, om det inte är skrivna någonstans? Eller ens gå i skolan?

Jag har inga svar på detta, men Räddningsmissionen vet mer. De har träffat alla dessa rumänska romer i Göteborg. De har sett ett bottenlöst behov och vet vilken hjälp som behövs - och att det inte är organiserade ligor som rykten gjort gällande. Så lägg en slant i koppen nästa gång du ser en tiggare, en sängplats kan kosta 50:- i en trång men varm lägenhet.


Igår gick jag  och köpte blöjor och välling. Mina kassar blev ganska tunga, men var ändå lätta att bära till Göteborgs Räddningsmission på Andra Långgatan 29 (mitt emot Netto och nära Bokskåpet) De tar gärna emot välling och blöjor - alla blöjstorlekar behövs - men gärna särskilt för nyfödda. De tar emot gåvor där på kontorstid, kl. 8-16, våning 3. Vill du skänka varma kläder eller annat bör du ringa dem först och kolla att de säkert kan ta emot 031- 712 12 00.

Det går även att lämna gåvor på deras café på Vasagatan 14, öppet mån, tis, tors och fre kl. 9-12.
Bor du långt bort men ändå vill skänka något så finns det även andra sätt - kika här vad som kan passa för dig.

I Julkalender 2012 visar jag bilder från arbetet med boken Julpyssla tillsammans, eller annat pyssligt som passar i december.

Inga kommentarer: