tisdag 19 april 2011

Höna med gömställe


Jag är inte ett stort fan av prydnadssaker, men av någon mystisk anledning älskar jag påskhöns i porslin, sådana som är som en skål med lock. Några fler sådana skulle jag gärna ha i mina samlingar. Och såklart måste vi prova göra hönor med gömställen, på ett barnanpassat och pyssligt vis!

Hemma vid köksbordet och med barn är det lättare att arbeta i trolldeg än i lera. Som keramiker är jag ju väldigt förtjust i just lera, men hur många barnfamiljer har tillgång till en brännugn att bränna keramik i? Nä, köksbordsenkelt är en viktig princip för mig, så detta pyssel blir i trolldeg! Ni som har lera och kan få bränna i en ugn kan göra på liknande sätt, och få en mer hållbar höna.

Men en sådan här höna blir ganska hållbar, fast den ska helst inte bada... Går den sönder, vet ni ju hur man gör en ny! Kan kanske bli en ny påsktradition? En hel hönsgård?

I hönans mage kan ni förstås gömma vad ni vill. Kanske ert godis...
Så här kan ni göra:
Blanda trolldeg (recept nederst).

Dela upp degen i två delar, den ena något större.

Den mindre delen kan ni göra en skålformad botten av. Använd gärna någon stadigare form att lägga trolldegen över, t.ex. ett litet halvt påskägg i papp, se bilder längst ned i detta inlägg!
Lägg gärna en bit tyg emellan, så inte degen (eller leran) suger fast i torkningen.

Fortsätt nu med den något större degklumpen, det ska bli själva hönan och locket. Använd gärna även här en stadigare form som torkstöd, gärna andra halvan på ett delbart påskägg i papp! Då passar ju delarna ganska bra ihop sen...

Kläm upp en huvudknopp och stötta ev. med någon torr skumgummisvamp eller liknande, medan det torkar. Trolldeg är lite svajigt att bygga med!

Om ni vill kan ni göra den övre delan/hönan något större än underdelen/skålen, så blir det ett lock som ligger lite stadigare.

Sen ska det torka i sisådär hundra år, eller gärna ett par dagar - beroende på hur tjockt ni byggt med degen. Lera torkar snabbare.
Ni kan snabbtorka trolldegsgrejer något i en köksugn, ca 75 grader, men ha vuxenkoll med tanke på risk för brännskador och inte minst för brandrisken, om det glöms bort!

VIKTIGT:
Plocka bort torkstöden när hönan börjar kännas stadig och håller formen av sig själv, men innan den är helt torkat - för då kan den vara svår att få loss!

Måla med vattenfärg från kaka eller med mer täckande från flaska, s.k. gouache eller "redimix".

Vuxen kan lacka hönan i välvädrat rum, när den är helt torr.

Trolldeg, recept
Klassisk saltdeg som kan torkas och målas 

1 dl vatten, eller liiiite mer...
en skvätt matolja, ca 1 msk.
ev. karamellfärg
2 dl vetemjöl
1 dl salt

Blanda vatten, olja och ev. karamellfärg.
Tillsätt mjölet och saltet och blanda.
Att blanda i en bunke är barnvänligast, att blanda i en matberedare är snabbare, men förstås också vassare och bullrigare...
Oljan gör degen smidigare och mindre uttorkande för huden.

Denna deg ska förstås inte ätas, men saltet brukar avskräcka de flesta gommar!

Om någon är väldigt rädd om sina påskägg, kan ni klä in dem i plast innan de används som torkstöd...
Som steg två, klä in ägget med ett lager tyg, tejpa ev. lite. Tyget gör att degen inte fastnar i ägget.

Inga kommentarer: