fredag 15 april 2011

Kungliga tillbehör: pyssla en egen spira

Festligt fredagsmys, med snabbpysslad spira?
Förra veckan uppmanade jag er att börja samla ihop fina band och liknande, och att det var nya pyssel på gång för alla barn med särskilt intresse för prinsar och prinsessor.
Här kommer del ett i den lilla serien med kungliga tillbehör: pyssla en egen spira.

Har ni en så kallad ballongpinne liggandes hemma? Då har ni en bra start till det här pysslet. Sådana pinnar brukar fås tillsammans med en ballong på till exempel hamburgerrestauranger ibland, men kan även köpas för några kronor här eller på andra ställen med kalastillbehör. En träpinne, typ tunn rundstav funkar också, stick fast pinnen i kulan på slutet istället för det vi visar här.

Kolla in bilderna och bildtexterna här nedan, så hoppas jag det framgår hur ni kan göra. Som vanligt, anpassa material och färger till vad ni har hemma och gillar!

Kanske kan det bli extra högtidligt fredagsmys ikväll?

Nästa inlägg i serien tror jag kommer handla om ytterligare ett kungligt klä-ut-sig-tillbehör. Som är ännu enklare att göra. Men tjusigt, förstås!

Ni behöver:
- ballongpinne, eller tunn rundstav i trä-
- vadd- eller frigolitkula, minst 45 cm i diameter p.g.a. kvävningsrisk för yngre barn!
- hobbyfärg
- ev. ströglitter
- aluminiumfolie
- lim
- ev. fina band


Sånt som ni kan behöva. Kanske lite fina band också? Själva kulan har vi fäst på en liten torkställning av tandpetere och häftmassa...

Har ni glitter, kan ni strö det direkt på den nymålade färgen. Låt torka.

Dra loss ett ark aluminiumfolie, något längre än er pinne. Svep in pinnen, lättast är att börja nerifrån men lämna lite "löst" med folie upptill.

Ta på rikligt med lim och kläm dit er (nu torra?) glitterboll. Fixa med folien runt om kulan, så det blir en slags infattning. Låt limmet torka och er spira är färdig för små kungligheter!

Inga kommentarer: