torsdag 29 november 2012

Rita känslor à la Caroline Röstlund


 © Caroline Röstlund
Idag är det finbesök i bloggen, för som fortsättning på temat "rita känslor", har jag intervjuat Caroline Röstlund. Hon är illustratör, och är en av de utlovade experterna som visar hur de ritar.

I bokhandeln kanske du snart snubblar över den nya boken Orättvist, som hon illustrerat (ritat) och som Åsa Mendel-Hartvig skrivit. Och förutom att svara på mina frågor, så har generösa Caroline ritat en hel drös med känslor åt oss. Spana in noga och läs hur hon gör.
Framöver kommer du hitta dessa inlägg under etiketten "Gäster i bloggen", och "Rita känslor".

LÖMSK © Caroline Röstlund 
-:-:-:-
Hur skulle du själv beskriva din stil?
Ganska realistisk (likt verkligheten).

Det finns ju så mycket att rita, både i den här världen och ur fantasivärldar (fantasy och all annan fiktion) vad kommer det sig att du ritar det du gör - till exempel barnboksillustrationer,  på just det viset?
Jag tycker det är roligt när det blir verklighetstroget. Att barnen kan känna igen sig i miljön, stämningarna, personerna och i känslorna. Jag vill att barnen ska kunna identifiera sig med personerna och situationerna jag ritar i mina bilder. Sen tycker jag det är spännande med människor, faktiskt!

SUR, MISSTÄNKSAM © Caroline Röstlund 
Har du någon favoritteknik, sätt att rita och måla på?
Blyerts! De linjerna syns inte i den färdiga bilden, men jag jobbar mycket med det innan det blir en färgbild.

Har du något tips till unga människor som gillar att rita, måla och ”hålla på”?
Härma! Se hur andra gör och härma.
Kör du fast, så kan du googla på ”Disney” och kolla in deras animatörer, de är duktiga och har många tips. Sen kan du föra över det till ditt egen figur.

SKAMSEN © Caroline Röstlund 
Är det någon fråga du vill svara på? Som jag inte ställt nu…
Jag har bilden som språk, det kanske du (som läser det här) också har? Om det är så att du har svårt att uttrycka dig i skrift kanske du är en bildmänniska!

Ja, slut på intervjun och stort tack till Caroline Röstlund!

JÄTTEPIGG © Caroline Röstlund 
-:-:-:-

För att vi inte alldeles ska vimsa bort oss när vi googlar på "Disney", hjälper Caroline oss med några bra länkar att utgå ifrån, här och här och här... Och här en blogg som har bra länklista att söka sig vidare ifrån.

Spana in hennes hemsida extra noga nu då, och leta upp hennes böcker, så kan du titta extra på hur hennes miljöer, siuationer och huvudpersoner ser ut när de hamnar i berättelser.
Så, nu har vi mycket att härma!

Klicka på bilderna så ser du de olika minerna tydligare. © Caroline Röstlund

Inga kommentarer: