måndag 10 januari 2011

Oxmåndag? Vardagskul!Nu är de jullediga dagarna definitivt slut, jobbplikter och dagistrall tar vid. I dagens GP läser jag att kommande tidsperiod i det gamla bondesamhället kallades för oxveckorna, en tid av hårt arbete. Och att det inte är några röda dagar förrän påsk, som kommer ovanligt sent i år.

En oxmåndag i dag då alltså. Visst känns måndagen extra tung, när det plötsligt landade ett gäng oxar över oss…? Desto viktigare att roa sig även i vardagen då, tänker jag. Upp till kamp för att ha vardagskul! Kanske kan en rolighet vara att göra ett After-dagis-pyssel?

Medan någon lagom lättlagad middagsrätt blir klar i ugnen, kan ett litet pysselprojekt pigga upp. I Pyssla tillsammans finns flera sidor med sådana tips, här i bloggen är det mindre utrymme – men ett tips ska väl få plats här i alla fall:

Fotoramar med magnet
Ni behöver:
- rörpärlor
- pärlplatta
- foton 
- lim
- sax 
- kartong/stadigt papper
- magnet 
- bakplåtspapper 
- strykjärn, som förstås vuxen sköter! 

Så här kan ni göra:
1. Mät bilden och lägg upp ett innervarv med pärlor med de måtten på en pärlplatta. Använder ni en genomskinlig pärlplatta behöver ni inte mäta, lägg bara bilden under plattan och börja pärla!
2. Bygg på med pärlor så ramen får den bredd och form ni vill ha. Vi valde guldpärlor och försökte göra ramarna lite tjusiga…
3. Stryk ramen med strykjärn (vuxen) med bakplåtspapper emellan, pilla försiktigt loss ramen från plattan. Låt gärna pärlplatteramen kallna under en tung skärbräda eller liknande, så håller den sig plan.

4. Klipp till ett bakstycke i kartong i en passande storlek. Limma fast på baksidan med bilden emellan. Låt torka.
5. Limma till sist fast en magnet, men kolla först vilken sida av magneten som ska vara uppåt/utåt, alltså så att ni får magnetismen åt rätt håll… Prova mot t.ex. kylskåpet. När limmet torkat är ramen klar.

Limma fast en magnet på baksidan, se till att rätt sida är upp!

Det här pysslet går ganska snabbt så gör gärna flera ramar när ni ändå håller på. Kanske blir det ett helt litet porträttgalleri med dagiskompisar och släktingar på kylskåpet? 
Har du några recept på sådana där enkla och nästan magiska middagsrätter att stoppa i ugnen? Tipsa oss gärna!1 kommentar:

Emo sa...

Snygga tavlor.
Vill du se hur jag har gjort med plaströrpärlor?
http://parlkonst.se/tips/tavlor.aspx