lördag 29 januari 2011

Pågående pyssel: Robot-riddar-hjälm!

Nu kan vi gå hem och pyssla färdigt robot-riddar-hjälmen...

Wellpapp är en favorit som pysselmaterial. Häromdagen när jag hälsade på hos dotterns förskola, stod det en trave med wellpapplådor i ett hörn. Då blev det spontanpyssel med magiska svärd, nycklar och hjälmar...

Vi hann inte måla eller dekorera hjälmen, innan vi gick hem. Men gissa om vi fick många glada leenden och vinkningar från omgivningen, när jag gick bredvid en stolt Robot-riddare.

Hjälmen kan bäraren förstås måla eller dekorera till valfri figur. Kanske blir det en robot med hjälp av aluminiumfolie, knappar och kapsyler?  Eller en riddare med lite färg och fjädrar?

Bilder på färdiga hjälmen kommer framöver, maila gärna bilder på hur era ser ut!
ingela(at)pysslatillsammans.se 

1. Klipp till en ca 70 cm lång remsa i wellpapp, ca 20- 25 cm bred .
2. Runda till och tejpa ihop remsan till ett rör. Röret ska vara lätt att lyfta av och på, på barnets huvud. Prova innan ni tejpar!
3. Prova igen och kolla var ögonhålen ska placeras. Runda eller fyrkantiga? Rita och klipp ut, ev. även mun.
Wellpapp är trögt att klippa i för små barnhänder, så vuxenhjälp med klippningen är skönt. 
4. Måla och dekorera. Klar för lek! 

fredag 28 januari 2011

Hur går det med pysslandet?

Full koncentration på Lyxigaste äggen, från Pyssla tillsammans.

En del läsare av den här bloggen hittar hit via webadressen i boken Pyssla tillsammans, andra kanske via sökningar på nätet eller via djungeltelegrafen.

Oavsett hur ni hittar hit, är jag förstås nyfiken på hur era pyssel ser ut! Provar ni något pyssel ur boken, bloggen eller har egna pysselpåhitt som ni har lust att dela med er* av till mig och andra bloggläsare, maila gärna några rader och bilder till:
ingela(at)pysslatillsammans.se

Spännande!

*Av principskäl anger jag endast era förnamn och ev. er hemort, i samband med att er bild publiceras här i bloggen.

torsdag 27 januari 2011

Fin form i galopp


Härligaste hästen hittar ni i skyltfönstret hos Formverkstan,
Karl-Johansgatan 35 i Göteborg. Där hittar ni dessutom massor av pysselinspiration, eller kan köpa deras fina tygtryck och andra alster. Jag blir sugen, inte minst på de fina barnförklädena.
Ta med kontanter och kolla öppettiderna på tel 031-365 84 55 eller 0707 95 33 54

onsdag 26 januari 2011

Kreativitet att drömma om?

- Vad kan man pyssla med, med riktigt små barn? frågar mig ibland föräldrar.
- Tja, måla med färgad filmjölk är roligt och gott! svarar jag kanske då. Och prova att känna och lyssna på olika material och konsistenser... Och... ta en titt på fotografen Adele Enersens fantasifulla bilder på sin bebis! Adele har fantiserat kring vad hennes dotter drömmer om när hon sover och byggt upp bilder runt henne, av filtar, kläder, leksaker m.m. Här är även länk till hennes blogg och bok är på gång till 2012.

Den där filmjölksmålandet känns inte riktigt lika kul längre... men då är ju i alla fall barnet vaket och kan vara med och pyssla. Pyssla tillsammans gillar jag.
Kreativitet, får ändå vara dagens ord.

tisdag 25 januari 2011

Olika hitte-på-jobb

Olika redskap i porslin, av Ingela Jonasson

Jag tycker mycket om att hitta på. Olika saker, helst sådana som inte redan finns.
Jag hittar till exempel på olika pysselidéer, som är roliga både att göra och att leka med för barn. Barn tillsammans med vuxna. Jag hittade på en bok i det ämnet...

Men, du som läser i den här bloggen har kanske sett att jag är keramiker? Ja, jag hittar på keramik också. På dagens bild ser du en glimt av sådana påhitt: keramik till nästa utställning, Steneby konsthall 3 april -5 maj 2011. Då ställer jag ut tillsammans med målaren Hjördis Clemens

När jag var riktigt ung, visste jag inte så mycket om Hitte-på-jobb. Mina föräldrar var jordbrukare. I min omgivning jobbade man med sånt som fanns på riktigt. Som med djur, rörmokeri eller så var man kan kanske svetsare, som farbror Sven. Eller sotare. 
Konstnärliga yrken var inget syo-konsulenten i skolan sa så mycket om heller... Inget alls, vad jag minns. Nej, och jag mumlade väl nåt till den där syo-konsulenten om att jag ville jobba med reklam eller bli frisör - för det var väl det hitte-på-igaste jag kunde komma på, då. 

Om du är ung och läser det här, kom ihåg att du kan hitta på ditt eget jobb. 
Kanske är du nyfiken på konstnärliga utbildningar? Sådana som syo-konsulenter inte kommer ihåg att berätta om? (Heter det fortfarande syo-konsulent? Studievägledare?) Jag utbildade mig under två år på bild- och formlinjen här och under fem år mot en magisterexamen i keramikkonst här. Och man kan förstås hitta på saker, utan att först skaffa sig en utbildning. Jag har till exempel inte hunnit gå sjuttioelva skrivarkurser. Nej, nu skriver jag i alla fall. 

Min väg fram till en konstnärlig utbildning var ganska krokig. Men när jag väl hittade min bana, hittade jag fler människor som ville hitta på. Det kändes varmt. 
Och i efterhand har jag förstått hur mycket jag ändå var omgiven av Hitte-på-människor redan under min uppväxt, pillemariska pappa som lurade i mig att han varit sjöman. Jag trodde benhårt på det. Och i deras yrkesroll som jordbrukare var det så självklart att hitta egna lösningar, både av praktiska och ekonomiska skäl. Det blev naturligt att tänka "det man behöver, det gör man".

Varken mamma eller pappa kan någonsin läsa det här, men stort tack ändå. Tack för att ni aldrig hindrade mig. Tack för att ni lät mig hålla på. Och hitta på.

Kanske är du som läser det här såpass vuxen att du har egna barn? Eller jobbar med barn? 
Jag hoppas du låter barnen hålla på med att hitta på. Även om du inte alltid begriper vad det är de gör, om det går att använda eller på vilket sätt det kan vara nyttigt. 
Jag hoppas du låter dig själv att hitta på också... Kanske gör ni det till och med tillsammans?

Bruksföremål för tanke och sinne? 
Jag gör keramiska objekt. En sorts skruvade "bruksföremål", saker som inte behövs för den prosaiska överlevnaden, men kanske för den poetiska överlevnaden? 
Idag när jag traskar iväg till min keramikverkstad, hittar jag på fler grejer till utställningen. Min arbetstitel är "det som behövs". 

Vad hittar du på idag? 


måndag 24 januari 2011

Pyssligt på Stadsbiblioteket i Göteborg

Väggteater, foto Ingela Jonasson.

Lördag 5 februari kl 14 kan ni pyssla en egen Väggteater, tillsammans med era barn och med mig på Stadsbiblioteket i Göteborg.
Även för morbröder, fastrar, bonusmormödrar, storkusinen... låna ett pysselsuget barn i din närhet och kom!

Men det är begränsat antal platser och viktigt att föranmäla till låneexp.tel. 031-368 33 02, med mer info om hämtning av biljett, lokal m.m.

Förutom ett barn, ta med ett tomt flingpaket! Klädsel som tål ev. färgstänk rekommenderas.

Blir ni utan plats? Låna boken Pyssla tillsammans på närmsta bibliotek och ta en titt på sidorna 70- 71...

Mer pysselverkstad med undertecknad framöver:
Lördag 26 februari kl 14 Stadsbiblioteket, Göteborg: Bokstavsburkar
Lördag 19 mars kl 11 på biblioteket i Kinna, Väggteater
Lördag 19 mars kl 14:30 Stadsbiblioteket, Göteborg: Lösmustascher & små skägg

Generellt är det begränsat antal platser och att föranmälan görs till resp. arrangör.
Återkommer med mer info.

söndag 23 januari 2011

Såga, borra, måla...

Bild från pysslet Mackapär, ur Pyssla tillsammans, foto: Ingela Jonasson

Åh vilken spännande undersökning i Svd! Men varför var nu inte papporna med i undersökningen?
Hade gärna sett siffror även på annan sorts händighet. 

Vill du läsa mer om mina tankar kring det vackra verbet göra, ta en titt på mitt tidigare gästbloggande hos Rabén & Sjögren.

torsdag 20 januari 2011

Lite pyssel, mycket fredagsmys!


Redan torsdag idag och imorgon är det alltså dags för fredagsmys igen. Vi tänker leka lite bio med film hemma i soffan och har pysslat enkla popcornstrutar. 
- Men, nu för tiden är det ju lådor med popcorn när man går på på bio, eller? säger vän av ordning.
-Äh, det struntar vi i. Strutar går snabbare att göra än lådor – det ger ju mer tid över för själva myset!
Fast jag misstänker att det kommer dyka upp egenpysslade biljetter också...

Poppar ni i gryta kan popcornen kan smaksättas vid tillagningen, med en blandning av rapsolja och en smaksatt olivolja i grytan, kanske chiliolja? Har ni ingen smaksatt olja kan ni smaksätta den själva med några chili-flakes eller andra kryddor. Exprimentera med det ni har och smaker ni gillar! 
   Vill ni ha det mindre starkt, krydda med popcornkrydda efter poppningen. Finns i olika smaker, till exempel choklad, kola och olika ostvarianter. Köps t.ex. på biografer eller i affärer med amerikanskt sortiment.

Minns att i en av min barndoms böcker av Laura Ingalls Wilder - serien "Lilla huset på prärien", där ringlade de honung över sina popcorn...
Men helt naturella popcorn är också gott!

Kanske har ni några bra filmtips till oss?

Popcornstrutar
Ni behöver:
- stadigt papper/ tunn kartong  
- tallrik till mall
- penna 
- sax 
- ev. tuschpennor att dekorera med 
- häftapparat eller tejp
- popcorn! 

1. Använd en tallrik som mall och rita en cirkel på papperet. 
2. Klipp ut och dela cirkeln i två halvor.
3. Dekorera om ni vill, t.ex. med tuschpennor
4. Häfta eller tejpa ihop papperet till en strut, färdig så fort ni fyllt den med popcorn!

 


onsdag 19 januari 2011

Utelängtan?


Vill ni komma ut mer i naturen med barnen, men är lite ovana? Kika i Uteliv med barn av Anders Villumsen, utgiven av Vildmarksbiblioteket. I boken hittar ni mycket information om aktiviteter för årets olika säsonger. Läste den från pärm till pärm i somras... 
Så här års läser jag gärna om kapitlen Skidturen och Långfärdsskridsko

Minsann finns där också en konkret liten pysselanknytning! I det lilla avsnittet Slöjda med barn, tipsar författaren kortfattat men användbart om att välja kniv till barn.

Men just kniv är inte något verktyg man sätter i ett barns hand utan rejält med egen kunskap. Och gott omdöme och vuxennärvaro! Ett livligt diskuterat ämne på websidan Uteliv, här länk till den tråden på sidans forum.
Mer uteläsning att läsa under rubriken Barn och friluftsliv.

måndag 17 januari 2011

Ett Lejons födelse, del ett

På savannen torkar Lejons nylimmade huvud fint. Snart får hon ben också!

Visar er idag en första glimt av hur vårt Lejon kommer till världen. Glöm det där med blommor och bin, för i pysselvärlden gäller andra tillkomst-lagar. Tänk istället toarulle, filt och garn, lim och lite annat i en härlig förening och en ny skapelse kan börja växa fram. 

Hur vi skulle göra huvudet gav oss lite bryderi - vi hade ingen vaddkula i lagom storlek, en sten blev för tungt, kartong kändes för tunt… Men en träsked kan funka!
I mitt lager av potentiellt pysselmaterial fanns en trio med träbestick från IKEA. Skeden sågade vi av och den blev tuschmålad av snabba små fingrar och försedd med man av garn och små öron av filt. Tjockt varv med i lim i skeden och den filtklädda toarullen trycktes fast. Torkpaus.

Dottern deklarerar att det är en tjej. Att lejontjejer inte brukar ha man väntar jag lite med att berätta för henne, för som sagt - i pysselvärlden gäller andra lagar! 

Återkommer snart med fortsättningen, för Lejon ska förstås ha ben och svans också. Minst.

söndag 16 januari 2011

Från min lilla svarta...

Nu har jag hittat min lilla svarta receptbok. Letade som en tok efter den före jul, när vi skulle göra papparkaksdeg, så som min mormor gjorde. Hittade den inte då.

Igår dök den gamla receptboken upp, när jag förstås letade efter något annat och inte alls behövde den!

Men kikade på andra recept som jag noga skrivit in för minst tjugo år sedan. En tidsresa vill jag lova. Pepparkaksreceptet fanns där det skulle, men känns lite inaktuellt just nu... Vill ni prova något annat?
Kanske mellanmålsbullar med fyllning? Lätta att göra och är i princip en ihoprullad pizza. Frys gärna in och plocka med ut när det vankas vinterutflykt. De är mättande och passar till varm dryck ur närmsta termos.

År 2011 tänker jag att nu finns en större mängd roliga ostar som hittat till Sverige, eller goda röror och kryddor att experimentera med. I fyllningarna får du nytta av småslattar från kylskåpet av oliver, kapris, sardeller, pesto, påläggsrester...

När vi bakat dem igen, kommer förstås en bild. Om jag hinner fota dem innan vi ätit upp dem!

Mellanmålsbullar

50 g smält smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12- 13 dl vetemjöl, ersätt ev. en del vetemjöl med grövre sorter
(spara lite av mjölet till utbakning)
1- 2 ägg till pensling
ev. vallmo- eller sesamfrö

Förslag på fyllningar
- ost och örtkryddor eller pesto
- keso, oliver och örtkryddor
- ost och skinka, ev. med tomatpuré
- ansjovis, keso och lök

Rör ut jästen i lite av det fingervarma degspadet. Tillsätt resen av degspadet och arbeta in mjölet till en smidig deg.
Låt degen jäsa i ca 30 min.
Dela degen i två delar och kavla ut respektive deghalva till en ca 0,5 cm tjock platta.
Bred på önskad fyllning och rulla ihop á la rulltårta. Dela i ca 24 bitar och lägg på plåt.
Låt i jäsa ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på t.ex. vallmo- eller sesamfrö.
Grädda i 225 grader i ca 8- 10 min.

(Minns tyvärr inte varifrån receptet kommer från början.)

lördag 15 januari 2011

Bloggen en månad idag!


Hurra! Första månaden med blogg.
Här skulle jag kunnat ha lagt in något festligt ljudklipp från webben, á la en födelsedagssång. Fast en månad är faktiskt bara en månad, och så många födelsedagsvisor för 1-månadingar (hm?) på nätet lär jag inte hitta. Men blås gärna en liten fanfar på närmsta leksakstrumpet för oss. Och ett paket firar vi med i alla fall!

Paketet innehåller en mängd idéer på vad jag vill skriva om framöver. Än mer om lekfulla pyssel för barn. Om att pyssla både inomhus och utomhus, med oväntade material, nyttigt att veta om olika verktyg... Med mera. För blogg är ett bra forum för de där spontana idéerna som dyker upp allt eftersom. Det passar mig. För att jag är den person jag är, som gillar att klura ut hitta-på-grejer "som passar när barna´ är små".
Och dela med mig av det.

Men redan har jag märkt att innehållet i en blogg behöver vara betydligt mer kortfattat och komprimerat än i en bok. Så allt det roliga som inte får plats i bloggen, hoppas jag dyker upp i fler böcker framöver!

fredag 14 januari 2011

Klassisk vardagsrolighet: högläsning!


Eftersom vi fortfarande befinner oss i de tunga oxveckorna, kommer jag med fler tips på roligheter att lätta upp vardagen med. Kanske vill ni varva pysslandet med högläsning? Också en mysig sysselsättning som är lätt att anpassa efter den vardagliga orken eller tiden.

Vad läser man då? Tja, även hemma hos oss går de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå varma, av Martin Widmark och Helena Willis.

Petter Lidbecks tre böcker om Bozze, den snälle polisen är roliga, illusterade av Lisen Adbåge. Samma upphovsmän står bakom den småläskiga Kan man också en hit! För oss passade den råa humorn och att det var aktiviteter man absolut INTE ska ägna sig åt var tydligt...

Med risk för att bli tjatig om Petter Lidbecks böcker, rundar jag av dagens inlägg med Flickan och presidenten. Även den med Lisen Adbådes illustrationer.
En Rymdis landar på jorden och talar bland annat om för Flickan att barn är otvingbara. Fantastiskt fint!
Men, läsningen av den boken har gett effekten att ibland är svårare att borsta tänderna på dottern...
- Man får inte tvinga barn!
 Hm, emellanåt lite opraktiskt för oss föräldrar, men bara på ytterst kort sikt! I det längre perspektivet är det ju en av de mänskliga rättigheterna, som jag gärna vill att alla barn tycker är självklar.
Rätten att säga nej.
I boken rikligt kryddat med Petter Lidbecks humor.

Om jag fick tvinga er, skulle jag säga:
- Den måste ni läsa!

torsdag 13 januari 2011

Vinterspaning

Stackars rullator-tant! Mer om roliga skyltar i GP...

Dottern och jag tar med kameran på dagispromenaden och dokumenterar nattens snöfall. Här ser ni några av bilderna vi knäppte.

Jag tycker om att se foton barn själva tagit, att få se världen från en lägre horisont och deras idéer om vad som är roligt och viktigt eller spännade.

Nästa steg är att göra ett slags album. Har man börjat snickra med bokstäver kan man lägga till lite egna texter.
Sen ska det väl så småningom komma en vår? Och mycket troligt även en sommar och höst. Vips - ett årstidspyssel! Vi återkommer med fler spaningar.



onsdag 12 januari 2011

Pyssligt boktips


Under mitt arbete med Pyssla tillsammans kom jag förstås i kontakt med andras böcker om att göra roliga saker tillsammans med barn. En toppenbok om att tillverka dockor och spela dockteater är Dockor och djur för lek och teater, av Maija Baric, från Berghs förlag. Fin med tydliga illustrationer. Ger både arbetslust och leklust!

tisdag 11 januari 2011

Leka postkontor. Eller förbutik?


Jag minns att jag lekte Post med en av mina systrar när jag var liten. Idag, när "posten" är otydligare och smälter samman med närmsta livsmedelsbutik, känns det som den leken behöver få antingen en förklarande och historisk tillbakablick, eller en modern uppdatering om den ska introduceras för de små. Kanske kan man leka förbutik, och ha tuggummi och trisslotter i sortimentet?

Efter en liten förklaring av vad det innebar att "gå till Posten" förr i tiden, kastar vi oss glatt in i att tillverka en postlåda av närmsta tomma låda, samlar ihop några kuvert och gör några stämplar av potatisar. Moderna självhäftande frimärken tillverkar vi av ett tomt dekalark för adresser till skrivaren, delar upp arket i mindre bitar och raskt förses de med bilder av tuschfläckiga små fingrar.
Dottern deklarerar nu med myndig stämma att brevlådan töms klockan åtta. Hennes förväntningar på brev är tydliga. Jag skriver gärna.

Riktiga Posten lider nog fortfarande av identitetsproblem efter sin stora omstrukturering i början av milleniet. Men sånt bryr sig inte en femåring om, alls. Att stämpla brev, klistra kuvert och sälja frimärken är ändå en rolig lek. Fortfarande.

måndag 10 januari 2011

Oxmåndag? Vardagskul!



Nu är de jullediga dagarna definitivt slut, jobbplikter och dagistrall tar vid. I dagens GP läser jag att kommande tidsperiod i det gamla bondesamhället kallades för oxveckorna, en tid av hårt arbete. Och att det inte är några röda dagar förrän påsk, som kommer ovanligt sent i år.

En oxmåndag i dag då alltså. Visst känns måndagen extra tung, när det plötsligt landade ett gäng oxar över oss…? Desto viktigare att roa sig även i vardagen då, tänker jag. Upp till kamp för att ha vardagskul! Kanske kan en rolighet vara att göra ett After-dagis-pyssel?

Medan någon lagom lättlagad middagsrätt blir klar i ugnen, kan ett litet pysselprojekt pigga upp. I Pyssla tillsammans finns flera sidor med sådana tips, här i bloggen är det mindre utrymme – men ett tips ska väl få plats här i alla fall:

Fotoramar med magnet
Ni behöver:
- rörpärlor
- pärlplatta
- foton 
- lim
- sax 
- kartong/stadigt papper
- magnet 
- bakplåtspapper 
- strykjärn, som förstås vuxen sköter! 

Så här kan ni göra:
1. Mät bilden och lägg upp ett innervarv med pärlor med de måtten på en pärlplatta. Använder ni en genomskinlig pärlplatta behöver ni inte mäta, lägg bara bilden under plattan och börja pärla!
2. Bygg på med pärlor så ramen får den bredd och form ni vill ha. Vi valde guldpärlor och försökte göra ramarna lite tjusiga…
3. Stryk ramen med strykjärn (vuxen) med bakplåtspapper emellan, pilla försiktigt loss ramen från plattan. Låt gärna pärlplatteramen kallna under en tung skärbräda eller liknande, så håller den sig plan.

4. Klipp till ett bakstycke i kartong i en passande storlek. Limma fast på baksidan med bilden emellan. Låt torka.
5. Limma till sist fast en magnet, men kolla först vilken sida av magneten som ska vara uppåt/utåt, alltså så att ni får magnetismen åt rätt håll… Prova mot t.ex. kylskåpet. När limmet torkat är ramen klar.

Limma fast en magnet på baksidan, se till att rätt sida är upp!

Det här pysslet går ganska snabbt så gör gärna flera ramar när ni ändå håller på. Kanske blir det ett helt litet porträttgalleri med dagiskompisar och släktingar på kylskåpet? 
Har du några recept på sådana där enkla och nästan magiska middagsrätter att stoppa i ugnen? Tipsa oss gärna!



onsdag 5 januari 2011

När är det påsk?

En bästa-stund kan vara en pysselstund...

Knappt har julgranen börjat barra, men redan undrar femåriga dottern hur långt det är till påsk. Medan jag suckar lite inombords, hjälper jag henne att leta upp påskafton i almanackan, 23 april. Det är långt dit... 
Kanske är det inte själva högtiderna man längtar efter som barn? Kanske är det själva längtankänslan i sig som lockar. Eller är det ett behov av olika hållplatser på resan in i det nya året. En sorts orientering i tiden?

Som vuxen tycker jag att ett år går fort. För fort emellanåt. Och om min dotter önskar sig en knapp att vrida fram tiden med, så kontrar jag med en önskan om en knapp som låter de bästa stunderna utspela sig i någon slags slow motion.

tisdag 4 januari 2011

Kalla långkalsonger

 Elin Magnusson i arbete på Luleälvens is och strand

Igår kväll snöade det. Nysnö är vackert. Ett fint lager med nyvit snö la sig stilla över det den stadssmutsiga och av alla nyårsfestande upptrampade snön. Visserligen bara ett tunt lager nytt fluff, men så mycket vackrare allt blev.

I Göteborg är vi inte bortskämda med vita och kalla vintrar. På andra platser finns det mer etablerade vintervanor att vara avundsjuk på, eller helt enkelt låta sig inspireras av. Kolla denna länk, nederst på den sidan finns en långkalsongskulptur av Olle Magnusson och Elin Magnusson. Vilka material kan man inte pyssla med?

Stort tack för lån av bilden här ovan, foto Olle Magnusson.